مقالات

راه های درمان سفیدک سطحی یا کپک پودری

راه های درمان سفیدک سطحی یا کپک پودری

روش های مختلفی برای کنترل و درمان سفیدک پودری وجود دارد. در حالی که حذف و از بین بردن تمام گیاهان آلوده راه حل ایده آل است، اما چندان عملی و منطقی نیست. خوشبختانه، اقداماتی وجود دارد که می توان برای خلاص شدن از آفت کپک پودری انجام داد.

۱. حذف قسمت های آلوده گیاهان

برای شروع، باید از نگاهدارنده های گیاه استفاده شود تا قسمت هایی از گیاهان را که دارای سفیدک قابل مشاهده هستند، برش داده شده و برداشته شوند. اگر این آفت بر روی چند برگ مشاهده شد، باید آنها را از گیاه جدا کرده و از کمپوست کردن آن جلوگیری شود (زیرا باعث پخش شدن هاگ ها می شود).

۲. استفاده از مواد شیمیایی

محلول های شیمیایی یا ارگانیک متنوعی برای درمان سفیدک پودری در دسترس هستند. متداول ترین آن ها، قارچ کش سفیدک پودری است. عمدتا اگر آفت سفیدک پودری در باغ ها و گلدان های خانگی رخ دهد، درمان های خانگی ارگانیک مانند جوش شیرین، سرکه سیب یا شیر نیز می تواند برای درمان سفیدک پودری مفید و موثر قرار گیرد. برای محافظت مداوم، قارچ‌کش‌ سفیدک پودری باید هر هفت تا ۱۴ روز یکبار مجدداً استفاده گردد.

۳. مدیریت باغ

در صورتیکه گیاهان مستعد ابتلا به سفیدک سطحی هستند، باید اقداماتی را برای جلوگیری از گسترش یا عود مجدد آن انجام داد:

  • بهبود گردش هوا در باغ با تنک کردن و هرس کردن گیاهان تا جایی که به نظر برسد هر گیاه، جای تنفس دارد. این عمل می تواند به جلوگیری از گسترش و رشد هر گونه قارچی که از قبل در بین گیاهان وجود داشته، کمک کند.
  • تا زمانی که شیوع (powdery-mildew) تحت کنترل نیست، کوددهی را نباید برای گیاهان آسیب دیده انجام داد زیرا موجب گسترش آفت سفیدک پودری می شود.
  • از آبیاری گیاهان از زاویه بالا خودداری شود (البته به استثنای باران) زیرا برگهای مرطوب ممکن است رشد بیشتر کپک را تشویق کنند. برخی از سفیدک های پودری با رطوبت روی برگ‌ها مهار می‌شوند، در حالی که برخی دیگر به دلیل مرطوب شدن سطح برگ مورد توجه قرار می‌گیرند.
  • اگر واریته های مقاوم گیاهی در دسترس نیستند، در مکان های سایه دار کشت انجام نشود.

سفیدک سطحی (پودری) به تفکیک میوه ها

بسیاری از گیاهان مانند گل رز، سبزیجات و بلوگراس کنتاکی دارای ارقامی هستند که به گونه‌ای توسعه یافته‌اند که نسبت به آفت سفیدک پودری مقاوم یا متحمل هستند. اما باز هم برخی واریته ها به این آفت مبتلا می گردند. در زیر برخی از گیاهانی که بیشتر در معرض ابتلا به آفت سفیدک پودری هستند، معرفی می شوند.

  • کپک پودری (سفیدک سطحی) انگور:

اگرچه کپک پودری انگور عموماً نسبت به پوسیدگی سیاه یا سفیدک پوستی روی انگور کمتر نگران کننده یا آسیب رسان در نظر گرفته‌می‌شود.

اما زمانی که آفت سفیدک کنترل نشده باقی بماند می تواند گیاهان انگور را بکشد. بر خلاف پوسیدگی سیاه و سفید، آفت سفیدک پودری برای آلوده‌کردن به آب روان روی سطح بافت گیاه نیاز ندارد. کپک پودری می تواند باعث کاهش رشد تاک، عملکرد، کیفیت میوه و سختی زمستانه شود.

  • سفیدک گل رز:

سفیدک سطحی (پودری) بسیار شبیه پودر یا آرد نرمی که روی گیاه پاشیده‌شده‌است، به نظر می رسد

به طور دوره ای بوته های رز را در دو طرف برگ ها و ساقه ها بررسی کنید. این قارچ رایج می تواند از برگ ها به ساقه ها و حتی خود جوانه ها گسترش یابد. حتی بدتر از آن، می تواند و به سایر گیاهان نزدیک گسترش یابد. رطوبت، محیطی مطلوب برای سفیدک گل رز است. این به قارچ کمک می کند تا از یک قسمت گیاه به قسمت دیگر منتقل شود شاخ و برگ های جوان و تازه روییده روی بوته گل رز، طعمه مورد علاقه این قارچ بوده و وجود آن می تواند باعث تغییر شکل برگ های بوته شود. سفیدک گل رز، به جوانه های گل رز حمله می کند و آنها را از بین می برد و از باز شدن آنها جلوگیری می کند. روزهای گرم و خشک و به دنبال آن شب های خنک و مرطوب شرایط مناسبی برای شیوع بیماری سفیدک سطحی(powdery-mildew) است.

  • سفیدک گوجه فرنگی:

سفیدک گوجه فرنگی با لکه های زرد کم رنگ روی برگ ها شروع می شود

لکه‌ها به زودی با هاگ‌های سفید پوشیده‌می‌شوند که باعث می‌شود برگ‌ها به نظر آرد گرد شده‌باشند. با پیشرفت این بیماری قارچی، قسمت های سفید رنگ برگ ها، قهوه ای و چروک می گردند و همچنین خشک و شکننده می شوند. سفیدکهای پودری بیشتر در اواخر تابستان رخ می دهد. گیاهان پیر و تحت استرس نسبت به گیاهان جوان سالم، حساس ترند. قارچ‌های سفیدک سطحی(کپک پودری) منافذ برگ را مسدود می‌کنند و ورود نور را به سلول‌های فتوسنتزی مسدود می‌کنند، بنابراین گیاهان در استفاده از نور به عنوان منبع انرژی ضعیف می‌شوند. رشد جدید متوقف می شود، برگ های پیر می ریزند و گیاهان برای زنده ماندن تلاش می کنند. میوه های تولید‌شده توسط گیاهان‌آلوده اغلب فاقد طعم هستند.

معرفی انواع قارچ کش سفیدک پودری

محلول های قارچ کش سفیدک پودری یا آفت کش سفیدک پودری برای درمان سفیدک پودری بسته به نوع گیاه، متفاوت بوده و به دو صورت شیمیایی و ارگانیک وجود دارند.

الف) قارچ کش سفیدک پودری از نوع شیمیایی:

  • معمولا در صورتی که قارچ کش سفیدک پودری برای سفیدک رز یا سایر گیاهان زینتی مورد استفاده قرار گیرد. شامل مایکلوبوتانیل، پروپیکونازول و تیوفانات متیل است که اینها دارای خواص سیستمیک هستند و کمتر از قارچ‌کش‌های کلروتالونیل، گوگرد یا مس پاشیده‌می‌شوند. هنگامی که این آفت باقی می ماند و سمپاشی ها تکرار می شود، توصیه می شود قارچ کش سفیدک پودری (جایگزین) تغییر یابد تا احتمال مقاومت قارچ ها کاهش یابد.
  •  قارچ کش سفیدک پودری برای سایر گیاهان عموما حاوی ترکیبات بی کربنات پتاسیم، روغن چریش، گوگرد، یا مس هستند. یکی از رایج ترین مواد فعال مورد استفاده برای درمان سفیدک پودری “کلروتالونیل” است. اگرچه موثر است، اما سطح برگ را با یک لایه شیری سفید رنگ می پوشاند که کاملاً قابل توجه است. باید دقت شود که هر کدام از این آفت کش های سفیدک سطحی(کپک پودری)، بر اساس شرایط مورد استفاده آن ها بر روی برچسب استفاده شوند.  به عنوان مثال، قارچ کش سفیدک پودری گوگردی، اگر در دمای بالا و رطوبت زیاد استفاده شود، می تواند به گیاهان آسیب برساند.

ب) قارچ کش سفیدک پودری از نوع ارگانیک:

معمولا اگر وسعت آلودگی آفت سفیدک پودری بالا نباشد، از تیمارهای خانگی و ارگانیک می توان درمان سفیدک پودری استفاده کرد. چند مورد از این تیمارها در زیر ذکر شده‌است:

  •  جوش شیرین (بی کربنات سدیم) + روغن + صابون مایع
  •  بی کربنات پتاسیم
  •  دهانشویه مبتنی بر اتانول
  • سرکه
  •  گوگرد و آهک یا گوگرد
  •  شیر
  •  روغن چریش
نهالستان آوا نهال

نهالستان آوا نهال یکی از معتبرترین مراکز تولید و پرورش نهال در ایران است. این مجموعه با داشتن تجربه و دانش فنی مورد نیاز، به تولید نهال‌های مرغوب و با کیفیت از جمله درختان میوه، نهال‌های زینتی، نهال‌های گل و گیاهان دارویی می‌پردازد.

  • تلفن تماس با کارشناسان فروش : 09143417078
  • تلفن تماس با کارشناسان فروش : 09146517078
امتیاز شماpost

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *