کاشت نهال زرشک از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه بوده و کشاورزان زیادی مشتاق احداث باغ زرشک در مزارع خود هستند. پرورش زرشک در کشور ایران به چند دلیل سودآور هست:
- زرشک از محصولات مورد تقاضا در بازار درون و خارج از کشور است. زرشک از دیرباز در آشپزی و داروسازی مصرف شده و تقاضا برای آن بالا هست؛ از این رو خرید نهال زرشک صرفه اقتصادی برای کشاورزان دارد.
- نهال زرشک در شرایط آب و هوایی مناطق خشک و کم آب به خوبی رشد میکند و نسبت به سایر محصولات نیاز کمتری به آبیاری دارد. به دلیل شرایط آب و هوایی کشور ایران که درصدی از آن را اقلیم خشک فرا گرفته است، کاشت زرشک به عنوان یک گزینه صرفه جویانه در تولید محصولات کشاورزی در نظر گرفته میشود.
- ایران یکی از کشورهای تولید کننده زرشک برتر در جهان است. توانایی صادرات زرشک به کشورهای همسایه و جهانی ارزش اقتصادی بالا داشته و درآمدزا و سودآور هست.
کاشت درخت زرشک
روش کاشت درخت زرشک و کیفیت نهال زرشک تاثیر بسزایی در حفظ سرمایه باغداران همچنین میزان سوددهی آن در طولانی مدت خواهد داشت؛ اگر باغدار به این دو نکته توجه ویژه داشته باشد مطمئناً یک سرمایهگذاری بلند مدت را تجربه خواهد کرد؛ روش کاشت درخت زرشک از نظر متخصصین به صورت زیر است:
-
بررسی خاک
باغدار باید قبل ازخرید نهال زرشک، خاک مزرعه را بررسی کرده و ویژگیهای آن را ارزیابی نماید، این شامل ترکیب خاک، pH، سطح نمک، نفوذپذیری و تغذیه کنندگی آن است. این اطلاعات میتواند به باغدار کمک کند تا نوع مناسبی از نهال را برای کاشت انتخاب کند و شرایط رشد صحیحی را برای آن فراهم کند.
-
پیش آماده سازی خاک:
اگر خاک ویژگی لازم برای کاشت نهال زرشک را نداشتهباشد، باغبان باید اقدامات لازم را انجام دهد. آمادهسازی خاک شامل کاشت خاک، آهکزدایی و تثبیت ساختار خاک هست.
-
طراحی نقشه کاشت:
باغدار باید نقشهای برای کاشت نهال در مزرعه تهیه کند. در الگوی کاشت باغ زرشک باید موقعیت دقیق هر نهال مشخصشده و فاصله مناسب بین آنها رعایت شود. همچنین توجه ویژهای به نیازهای آبی و نوری هر نهال داشته باشد.
باغدار باید نهالهای مناسبی برای کاشت در مزرعه خریداری کند؛ او باید مراقب باشد که نهالها سالم و بدون بیماری یا آفات باشند.
-
آمادهسازی نهالها:
نهالها باید به درستی آمادهسازی شوند. آماده سازی یک نهال شامل خوابانیدن آن در بردوفیکس، بریدنو هرسریشههای مرده و آسیبدیده، همچنین جذب رطوبت کافی ریشه قبل از کاشت نهال در زمین است.
-
کاشت نهالها:
باغبان باید نقشه کاشت را دنبال و هر نهال را در مکان مشخصی کاشت کند. استفاده از روشهای صحیح کاشت مانند حفر چاههای عمیق و دقیق، رعایت فاصله کاشت بین درختان زرشک، پوشش ریشهها با خاک مناسب و استفاده از قیمه در صورت لزوم، در سریع الرشد بودن نهال زرشک بسیار مهم است.
-
آبیاری و مراقبت:
بعد از کاشت نهالها، باغدار باید آنها را به طور منظم آبیاری کند و مراقبتهای لازم را انجام دهد. این شامل کاهش علفهای هرز، کنترل آفات و بیماریها، و تغذیه مناسب نهالها است.
آشنایی با نحوه کاشت نهال زرشک کمک زیادی به کشاورزان و باغداران میکند تا در صورت بروز مشکل یا آفت زدگی بلافاصله این مشکل را برطرف کنند بدون اینکه باغ آنها صدمه و خسارت زیادی ببیند.