مقالات

روش هرس درخت صنوبر در 4 مرحله

روش هرس درخت صنوبر در 4 مرحله

‌آیا دلایل هرس درخت صنوبر را می دانید؟ بهتر است قبل از خرید نهال صنوبر اطلاعات دقیقی در مورد هرس درخت صنوبر به دست بیاورید، چون هرس غیر اصولی و شدید به درخت صنوبر آسیب می‌زند؛ بنابراین فرایند هرس صنوبر بهتر است توسط کارشناسان حرفه‌ای انجام شود یا به نکات هرس توجه کافی داشته باشید.

چرا درخت صنوبر را هرس می‌کنند؟

آیا می‌دانید چرا درخت صنوبر را هرس می‌کنند؟ دلایل مختلفی برای هرس درخت صنوبر ذکر شده‌است ما چند دلیل اقتصادی و مهم را برای شما بیان می‌کنیم. بهتر است قبل از احداث باغ صنوبر آن را مطالعه کنید:

  • در اطراف درخت صنوبر پاجوش‌های زیادی شروع به رشد می‌کنند، پاجوش‌ها انرژی و قوت لازم را از تنه اصلی می‌گیرند؛ بنابراین برای حفظ سرعت رشد تنه اصلی درخت، همواره پاجوش‌های اطراف آن را هرس کنید.
  • هدف اصلی از رشد درخت صنوبر ایجاد تنه ضخیم و بلند برای فروش هست؛ درخت صنوبر باردهی ندارد و سرمایه آن وزن چوب درخت محسوب می‌شود؛ شما با حذف شاخه و برگ‌های اضافه تمام انرژی را به سمت رشد و ضخامت تنه درخت هدایت می‌کنید.
  • از آنجایی که فاصله کاشت نهال صنوبر تنها یک متر است، باغدار موظف است هرس طولی را انجام دهد تا درختان به ارتفاع خود افزوده و تاج آن بتواند نور خورشید لازم را جذب کند، در واقع به شاخه‌های پایینی نور خورشید نفوذ نکرده و در صورت هرس نکردن آنها باعث بیماری و آفت زدگی خواهد شد.
  • با اینکه درخت صنوبر کمتر دچار بیماری و آفت زدگی می‌شود ولی یک روش تایید‌شده برای حذف بیماری و آفت زدگی درخت صنوبر هرس آن است.

ما در ادامه مقاله مشخصات درخت صنوبر را به شما توضیح‌داده و انواع آن را خواهیم گفت سپس می‌توانید مراحل هرس درخت صنوبر و زمان هرس درخت صنوبر را مطالعه کنید.

مشخصات درخت صنوبر

نام علمی Populus برای درخت صنوبر درج شده‌است. درخت صنوبر که با نام لاتین Poplar شناخته‌می‌شود. از مشخصات درخت صنوبر باید گفت: «این درخت جزو گیاهان گلدار دوپایه محسوب می‌شود.» گل‌های نر و گل‌های ماده جدا از یکدیگر در دو درخت متفاوت قرار دارند. درخت صنوبر از تیره بیدیان بوده و دلیل اصلی خرید نهال صنوبر قدرت تولید چوب آن است.

احداث باغ صنوبر امروزه در اکثر شهرهای کشور ایران رواج بیشتری داشته‌است. به طور مثال گلپایگان به عنوان شهر صنوبر در کشور ایران شناخته می‌شود. رشد سریع درخت صنوبر باعث شده تا در سن ۶ سالگی کشاورزان با قطع و فروش آن به یک سرمایه و کسب درآمد مناسبی برسند. بهتر است در ادامه مطلب با انواع محصولات پر فروش نهال صنوبر نیز آشنا شوید.

انواع درخت صنوبر

در نهالستان‌های معتبر ۳ نوع درخت صنوبر پرفروش عرضه می‌شود و قدرت رشد بیشتری نسبت به دیگر نهال‌ها دارند، انواع درخت صنوبر پرفروش در کشور ایران عبارتند از:

  • نهال صنوبر یک ساله نقرا: این درخت برای فروش چوب تنها ۶ سال زمان احتیاج دارد، منشا آن کشور ترکیه بوده و میزان چوب آن در سن ۶ سالگی ۳۰۰ تا ۳۵۰ کیلو است.
  • نهال صنوبر ۲ ساله نقرا: سرعت رشد بیشتری‌داشته و کشاورزان در سن ۵ سالگی می‌توانند آن را قطع کنند، اگر درخت صنوبر ۲ ساله نقرا در شمال کشور کاشته شود در سن ۵ سالگی بیشتر از ۳۵۰ کیلو چوب تولید خواهد کرد.
  • نهال سیاه کبود تبریزی: بومی کشور خودمان ایران بوده،  علاوه بر سرعت رشد بالا باید به کیفیت چوب‌های تولیدی آن نیز اشاره کنیم که بسیار نرم و برای صنایع گوناگون از آن استفاده می‌شود.

نحوه هرس درخت صنوبر

به عنوان یک کشاورز و باغدار بهتر است نکات مهم در مورد نحوه هرس درخت صنوبر را بدانید؛ با رعایت کردن این نکات در فرایند هرس درخت صنوبر را با موفقیت بیشتری انجام خواهید داد:

  1. زمان صحیح: هرس درخت صنوبر باید در فصل زمستان انجام شود، بهترین زمان برای این کار اوایل بهار است، زمانی که درخت هنوز در وضعیت استراحت قرار دارد.
  2. ابزارهای مناسب: برای هرس درخت صنوبر، از ابزارهای تیز و ساطور یا قیچی با لبه‌های تیز و خرده استفاده کرده و بلا استثنا ابزارها قبل و بعد از هرس به خوبی تمیز شوند تا از انتقال بیماری‌ها جلوگیری شود.
  3. هرس قوی: درخت صنوبر به طور عمومی قادر است برگ و شاخه‌های خود را خودکار‌بریده و پالایه کند. بنابراین در هرس تلاش کنید تا فقط شاخه‌های بیابانه، شکسته، خشک و ضعیف را بریده‌و باقی را حفظ کنید. توجه داشته باشید که از هرس افراطی خودداری کنید، تا به درخت صنوبر صدمه نزنید.
  4. پاکسازی باغ: پس از هرس درخت صنوبر، ضایعات و شاخه‌های بریده‌شده بر روی زمین پاکسازی کنید تا از انتقال بیماری‌ها به درختان دیگر جلوگیری کنید. بریدن‌شاخه‌های بزرگ و تغییر شدید در بنیاد درخت به آن آسیب‌زده و بهتر هست در بریدن شاخه‌ها به مرور زمان و با احتیاط عمل کنید.

پس از هرس درخت صنوبر، به خوبی از آن مراقبت کنید تا دچار تنش‌های خشکی و محیطی نشود. مطمئن شوید که خاک در اطراف ریشه‌ها مرطوب بوده و در صورت لزوم، از ورود آفت‌ها و بیماری‌ها به درخت جلوگیری کنید.

روش هرس درخت صنوبر

هرس درخت صنوبر یک فرایند مهم بوده و برای حفظ سلامت و شکل بندی درخت انجام می‌شود. کارشناسان نهالستان به هنگام فروش نهال صنوبر تاکید زیادی دارند تا روش هرس درخت صنوبر را یاد بگیرید. ما در این قسمت مراحل عمومی هرس درخت صنوبر را به شما توضیح خواهیم داد. ولی بهتر است از یک کارشناس کمک بگیرید برای همین می‌توانید به سایت پالیز نهال  مراجعه کرده و با کارشناسان در ارتباط باشید.

  • تعیین هدف:

قبل از هرس درخت صنوبر، باید هدف هرس مشخص شود. آیا می‌خواهید درخت را فرم دهید، میزان رشدش را کاهش دهید یا به علت بیماری بخشی از درخت را از بین ببرید؟

  • انتخاب ابزارها:

برای هرس درخت صنوبر، بهتر است از ابزارهای تیز و مناسب استفاده کنید، مانند قیچی‌های شاخه‌ها، پودربر، خراطی و قیچی‌های برقی و…

  • از بین‌بردن شاخه‌های مرده و بیمار:

شاخه‌هایی که مرده‌یا بیمار به درخت صدمه‌زده و عفونت را منتقل می‌کنند. این شاخه‌ها را تا جایی که سالم هستند و عفونت منتشر‌نشده، برش‌داده سپس پانسمان کنید.

  • حذف شاخه‌های رقم‌خورده:

در صورت وجود شاخه‌های نامتعادلی نامیزان را هرس کنید تا مشکلی در جهت رشد درخت ایجاد نکنند.

  • کنترل رشد:

اگر تمایل به کاهش رشد درخت صنوبردارید، می‌توانید قسمتی از شاخه‌ها را برید تا انرژی درخت به سمت قسمت‌های دیگر هدایت شود. این کار باعث تقویت ساختار کلی درخت می‌شود.

  • تمیزکاری و شکل بندی:

نهالیتا، به شکل ظاهری درخت صنوبر توجه‌کرده و مطمئن باشید که شکل کاملاً متعادل و میزان دارد. پس از انجام مراحل هرس، شاخه‌های بریده‌شده را از زیر درخت صنوبر جمع‌آوری کنید تا تمیز کاری صورت گیرد.

کلام آخر

فراموش نکنید هر درخت صنوبر به طرز منحصر به فردی به هرس نیاز دارد. بنابراین با دقت و توجه بیشتر این فرایند را انجام دهید در صورت هرس نادرست به درخت صنوبر صدمه خواهید زد.

5/5 - (1 امتیاز)

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *