مقالات

نحوه انبارداری میوه

نحوه انبارداری میوه

در این مقاله از وب سایت نهالستان آوا نهال آموزش نحوه انبارداری میوه را خواهیم داشت. با ما همراه باشید. میوه‌ها به عنوان یکی از مهم‌ترین بخش‌های تغذیه‌ای در جهان، از بدو تاریخ به عنوان یک منبع غذایی مهم و ارزشمند برای انسان شناخته شده‌اند. اما؛ برای استفاده بهینه از میوه‌ها و به منظور جلوگیری از هدر رفت این محصولات ارزشمند، نحوه انبارداری میوه‌ها و نگهداری‌ آن‌ها بسیار اهمیت دارد. بسیاری از میوه‌ها به خوبی قابل نگهداری هستند، اما برخی دیگر به سرعت خراب و پوسیده می‌شوند. بنابراین؛ انتخاب روش مناسب برای نگهداری میوه‌ها بسیار مهم است.

ضرورت انبار کردن میوه‌ها

میوه‌ها به دلایل مختلفی از جمله تامین تغذیه برای ما و درآمد برای کشاورزان از اهمیت زیادی برخوردار هستند. با این حال، میوه‌ها دارای عمر مفید محدودی هستند و بعضی از آن‌ها بسیار سریع خراب می‌شوند. بنابراین؛ انبار کردن میوه‌ها برای حفظ کیفیت و عمر مفید آن‌ها بسیار مهم است. در بسیاری از موارد، نمی توان میوه‌ها را در فصولی که برای آن‌ها مناسب نیست تولید کنند. مثلا؛ نمی‌توان برخی میوه‌های زمستانه را در تابستان تولید کرد! به همین خاطر انبار کردن این میوه‌ها در فصل تولید آن‌ها، به کشاورزان اجازه می‌دهد تا در فصل‌های دیگر هم از تولیداتشان سود ببرند و به بازارهای مختلف عرضه کنند. همچنین، نحوه انبارداری میوه‌ها در فصل‌های مناسب، باعث می‌شود کیفیت و ماندگاری آن‌ها حفظ شود.

انواع روش انبار

انبارها انواع مختلفی دارند که با توجه به نحوه انبارداری میوه و فاکتورهایی مانند حساسیت مواد غذایی که قرار است در آن‌ها نگهداری شوند، انتخاب می‌شوند. انواع انبار شامل موارد زیر است:

  • سردخانه معمولی: اگر قصد نگهداری میوه یا سبزیجات را در سردخانه معمولی دارید، می‌توانید با ایجاد قفسه‌‌بندی مخصوص میوه و تجهیزات سرمایشی، برای نگهداری محصولات خود به مدت ۲ هفته تا ۷ ماه ( بسته به نوع محصول) از آن استفاده کنید.
  • انبار سردخانه: انبارهای سردخانه در مناطق سردسیر و بدون بهره بردن از تجهیزات خنک کننده قوی، برای نگهداری میوه‌هایی با دوام بالا مورد استفاده قرار می‌گیرند.
  • انبار با اتمسفر کنترل شده: در این نوع انبارها، می‌توان با تنظیم میزان گازهایی مانند دی اکسید کربن و اکسیژن، تنفس میوه‌ها را کاهش داد و به این ترتیب، سرعت رسیده شدن آن‌ها را کم کرد.

شرایط و نحوه انبارداری میوه

دما:

مهم‌ترین شرایط انبار برای نگهداری میوه‌ها به صورت طولانی مدت، دما می‌باشد. تنظیم دما در انبار و سردخانه به کمک تجهیزات خنک‌کننده و تهویه‌ها صورت می‌گیرد. دمای مناسب برای نگهداری میوه‌ها بسته به نوع میوه متفاوت است. مثلا؛ دمای نگهداری سیب و هندوانه و انگور با هم متفاوت می‌باشد. اگر دمای درنظر گرفته شده برای میوه‌ها مناسب باشد، باعث جلوگیری از رشد باکتری‌ها و بیماری‌های قارچی، کاهش چروکیدگی میوه‌ها و کاهش سرعت رسیدن میوه‌هایی که به صورت نیمه رسیده یا نارس انبار شده‌اند، می‌شود. در نتیجه می‌توان گفت که نحوه انبارداری میوه‌های مختلف براساس دما، متفاوت است.

تهویه:

انبار باید به گونه‌ای باشد که هوا به درستی تهویه شود و همچنین هوای تازه و خنک به میوه‌ها برسد. زیرا؛ به خاطر رشد و تنفس میوه‌ها در انبار، گازهایی مانند دی اکسید کربن، اکسیژن و اتیلن از آن‌ها ساتع می‌شود که باعث افزایش سرعت رسیدن و له شدن میوه‌ها می‌شوند. در این امر، اندازه تهویه نیز مهم است و اگر تهویه برای انبار کوچک یا بزرگ باشد، نتیجه عکس می‌دهد. از این رو؛ می‌توانیم بگوئیم که تهویه نیز در نحوه انبارداری میوه‌ها تاثیر بسزایی دارد.

نور:

نور آفتاب می‌تواند باعث تغییر رنگ، طعم و کیفیت میوه‌ها شود. بنابراین؛ نگهداری میوه‌ها در محیطی که از نور خورشید دور باشد، مناسب‌تر است.

رطوبت نسبی:

پس از برداشت‌ میوه‌ها، زمانی که در معرض هوای آزاد قرار می‌گیرند، شروع به تعرق می کنند. تعرق میوه‌ها به دلیل اختلاف درصد رطوبت میان هوای محیط و بافت میوه رخ می‌دهد که باعث می‌شود میوه‌ها رطوبت خود را از دست بدهند. اگر درصد رطوبت انبار بالا باشد، قطرات شبنم روی میوه‌ها ایجاد می‌شود و باعث رشد قارچ و در نهایت کپک زدن میوه‌ها خواهد شد. اگر درصد رطوبت انبار پایین باشد، میوه‌ها به سرعت پلاسیده می‌شوند. پس؛ با رعایت شرایط نگهداری میوه‌ها و آشنایی با نحوه انبارداری میوه‌های متنوع، می‌توانید آن‌ها را به مدت طولانی نگهداری نمایید.

کلام آخر

به طور کلی، برای نگهداری میوه‌ها در انبار، باید شرایط و نحوه انبارداری میو‌ها را رعایت کرد و به مواردی مانند شرایط دما، رطوبت، تهویه و طریقه بسته‌بندی صحیح میوه‌ها دقت کرد.

بطور کلی دمای داخل سردخانه نباید بیش از یک تا دو درجه سانتی گراد بالای صفر باشد و رطوبت نسبی داخل سردخانه نباید از ۸۵ تا ۹۵ درصد کمتر باشد. ضمنا لازم به ذکر است در بعضی از میوه ها دمای نگهداری در سردخانه را تا 5 درجه هم تحمل نمائید. مانند پرتقال – خربزه – لیمو – هندوانه و بعضی از میوه ها صفر درجه دما را دوست دارند و عمر مفید آنها افزایش می یابد مانند شلیل – شبرنگ – گلابی – نارگیل – توت قرمز

نهالستان آوا نهال

نهالستان آوا نهال یکی از معتبرترین مراکز تولید و پرورش نهال در ایران است. این مجموعه با داشتن تجربه و دانش فنی مورد نیاز، به تولید نهال‌های مرغوب و با کیفیت از جمله درختان میوه، نهال‌های زینتی، نهال‌های گل و گیاهان دارویی می‌پردازد.

  • تلفن تماس با کارشناسان فروش : 09143417078
  • تلفن تماس با کارشناسان فروش : 09146517078
امتیاز شماpost

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *